Onlangs las ik een quote die me echt raakte: "Ouders worden geboren tegelijkertijd met hun kind." Het idee dat onze ouders ook leren en groeien terwijl wij dat doen, voelde zo herkenbaar. Ik realiseer me vaak dat ik opgroei met hen, net zoals zij met mij. We zijn eigenlijk samen op deze reis, en dat opent een heel nieuwe manier van kijken naar onze relatie.
Vaak vind ik het verleidelijk om de schuld voor mijn tekortkomingen en pijn bij mijn ouders te leggen. Maar als ik daar beter over nadenk, besef ik dat zij ook hun eigen leven hebben geleefd, met alle uitdagingen en onzekerheden. Ze hebben ook ouders gehad die hun eigen fouten maakten en niet altijd bewust wisten wat ze deden. Dit besef helpt me om mijn ouders te zien als mensen, met hun eigen frustraties en twijfels. Het maakt onze band wat minder zwart-wit.
Familiepatronen spelen hier ook een grote rol in. Het is fascinerend om te zien hoe bepaalde gedragingen of overtuigingen in families kunnen doorwerken. Soms lijkt het wel alsof we allemaal onze rol spelen in een groter verhaal, waarin we een deel van de geschiedenis van onze familie meedragen. De “zwarte schapen” in de familie zijn vaak degenen die het meeste opvallen, meestal omdat juist zij patronen willen doorbreken en dit feilloos aanvoelen.
Ik denk vaak na over hoe ik de dingen die ik heb geleerd van mijn ouders in mijn eigen leven wil toepassen. Er zijn zeker dingen die ik graag wil voortzetten, maar ook een veel dingen waarvan ik weet dat ik ze anders zal doen. Het is niet zo zwart-wit als goed of fout; het is een mengeling van lessen en ervaringen. En daar ligt de kracht van erkenning.
Erkenning is zo belangrijk. Wanneer ik denk aan wat mijn ouders gedaan hebben, kan ik woede of teleurstelling voelen over bepaalde keuzes. Maar als ik diezelfde gedachten ombuig naar waardering voor wat ik níet heb willen herhalen, of voor de lessen die ik heb geleerd uit hun keuzes, dan ontstaat er een dieper begrip. Ik ben wie ik ben, ook dankzij de pijnlijke momenten. En dat maakt me dankbaar.
In mijn ontwikkeling als volwassen dochter voel ik soms de behoefte om afstand te nemen, wat niets afdoet aan de liefde die ik voor mijn ouders heb. Deze momenten van reflectie geven me de ruimte om patronen te erkennen die in onze relatie bestaan.
Tegelijkertijd zoek ik ook toenadering, maar ik heb gemerkt dat het in sommige gevallen uitdagend is om een gelijkwaardig gesprek te voeren wanneer mijn ouders nog "gevangen" lijken in een (familie)patroon. In zulke situaties vind ik het wijzer om deze dynamiek te erkennen zonder te beschuldigen; het is immers hun verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan, net zo goed als dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn actie en reactie.
Door ruimte te geven aan deze realiteit, kan ik zorgvuldiger omgaan met mijn eigen emoties en de manier waarop ik onze gesprekken benader. Het herdefiniëren van onze band biedt de kans om samen te groeien, maar ik besef dat ik ook mijn eigen grenzen moet bewaken en weigeren om in hun patronen verstrikt te raken. Vooral juist ook in respect voor mijn voorouders.
Dus, hoe is het met jouw ouders? Het kan confronterend zijn om deze reflecties te maken, maar het kan ook enorm bevrijdend zijn.